Πανελλήνιες: Tips για Θετική Ψυχολογία

Ο νόμος της σχετικότητας του Άλμπερτ Αϊνστάιν βρίσκει την τέλεια εφαρμογή του στις Πανελλήνιες Εξετάσεις. Εκεί που νομίζεις ότι έχεις αρκετό καιρό μπροστά σου να προετοιμαστείς, βρίσκεσαι… ξαφνικά σε απόσταση αναπνοής από το σημείο εκκίνησης των εξετάσεων. Προσπάθησε να το δεις ως μία ακόμα εμπειρία ζωής, ανεξαρτήτως αποτελέσματος, που θα σε βοηθήσει να ανακαλύψεις τις δυνατότητές σου, τις κρυμμένες πτυχές του εαυτού σου, που είναι βέβαιο ότι θα σου φανούν χρήσιμες και μετά το τέλος αυτής της δοκιμασίας.

Οι Πανελλήνιες Εξετάσεις δεν είναι το τέλος… αλλά η αρχή

Ίσως, αυτήν τη στιγμή οι Πανελλήνιες Εξετάσεις να αποτελούν το μεγαλύτερο στοίχημα της ζωής σου, ο υπέρτατος στόχος, η δικαίωση της προσπάθειάς σου, το μέλλον σου! Πρέπει, όμως, να συνειδητοποιήσεις ότι η μη επίτευξη του στόχου σε καμία περίπτωση δε θα κρίνει την πορεία της ζωής σου ή θα πρέπει να μειώσει την αξία της προσπάθειάς σου και την αυτοεκτίμησή σου. Να θυμάσαι ότι η ζωή από μόνη της μπορεί να σε οδηγήσει σε μονοπάτια που ούτε φανταζόσουν, και ο επαγγελματικός προορισμός σου να είναι κάτι πολύ μακρινό από αυτό που έχεις σπουδάσει, ή ήθελες να σπουδάσεις, αλλά παρόλ αυτά να σε οδηγήσει στην επιτυχία. Φυσικά είναι απόλυτα σεβαστά και δικαιολογημένα το άγχος και η αγωνία που αισθάνεσαι. Υπάρχουν, όμως, τρόποι που θα σε βοηθήσουν να διαχειριστείς τα συναισθήματα που σε κατακλύζουν, ώστε να εστιάσεις με όσο το δυνατόν περισσότερη ηρεμία στο στόχο σου.

Τις ημέρες των εξετάσεων καλό είναι να τις κρατήσεις για μία καλή επανάληψη. Μην εστιάσεις σε απορίες ή άγνωστη ύλη, γιατί αυτό θα σε αγχώσει ακόμα περισσότερο.

Ολοκλήρωσε τη μελέτη σου νωρίς το βράδυ, για να δώσεις το χρόνο σε σώμα και πνεύμα να ξεκουραστούν. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό γιατί θα βοηθήσει όχι μόνο στις επιδόσεις σου, αλλά και στην καλή ψυχολογία σου. Αν νιώσεις την ανάγκη να κοιμηθείς το μεσημέρι, καλό είναι να μην ξεπεράσεις τη μία ώρα γιατί μπορεί να σε δυσκολέψει στην επανέναρξη του διαβάσματος.

Η διατροφή είναι πολύ σημαντική και παίζει το δικό της ρόλο στη διατήρηση της σωστής πνευματικής λειτουργίας, στη βελτίωση της διάθεσης και στην αντιμετώπιση του στρες. Το μενού των ημερών θέλει ψάρια, ξηρούς καρπούς, ζυμαρικά, γαλακτοκομικά με ιδιαίτερη έμφαση στα τυριά, φρέσκους χυμούς φρούτα και λαχανικά.

Αν μπορείς, αφιέρωσε 20 λεπτά την ημέρα σε κάποιο είδος άσκησης ή κίνησης. Αυτό θα βοηθήσει να παραχθεί σεροτονίνη, που είναι η ορμόνη της χαράς, και να μειωθεί η κορτιζόλη, που είναι η ορμόνη του άγχους.

Φόρτισε τις μπαταρίες σου ξεφεύγοντας με μία βόλτα ή έναν καφέ με φίλες και φίλους. Εννοείται ότι το θέμα συζήτησης δε θα πρέπει να είναι τα sos, η ύλη, το άγχος, η αγωνία και ό,τι έχει να κάνει με τις εξετάσεις. Απλά απόλαυσέ το σαν ένα ευχάριστο διάλειμμα.

Απέφυγε να κάνεις αρνητικές σκέψεις όπως ότι δε θα γράψεις τίποτα, δε θα θυμηθείς την ύλη, δε θα περάσεις… Είναι σα να το προκαλείς. Εστίασε σε θετικές σκέψεις λέγοντας στο εαυτό σου ότι έχεις κάνει την προσπάθειά σου και θα κάνεις το καλύτερο που μπορείς.

Τις ημέρες των εξετάσεων φρόντισε να ξυπνήσεις νωρίς, να ετοιμαστείς χωρίς άγχος. Καλό είναι να μην ανοίξεις… βιβλίο, γιατί εκείνη τη στιγμή θα νιώθεις ότι δε θυμάσαι τίποτα.

Μη φύγεις χωρίς να φας πρωινό. Με άδειο στομάχι δυσκολεύεις πολύ τον εαυτό σου να αποδώσει. Ένα ελαφρύ, τονωτικό πρωινό θα σου χαρίσει την ενέργεια και τη διαύγεια που χρειάζεσαι. Γάλα με δημητριακά, φρυγανιές με λίγο βούτυρο και μέλι, ή με λίγο τυρί και μία φέτα γαλοπούλα, φυσικό χυμό ή φρούτα αποτελούν σωστές επιλογές.

Φρόντισε να έχεις μαζί σου ένα μπουκάλι δροσερό νερό, τσίχλες ή καραμέλες, χαρτομάντιλα και τον απαραίτητο εξοπλισμό ανάλογα με το μάθημα που δίνεις και χρειάζεται, όπως κομπιουτεράκι, χάρακες, γόμες, στυλό τουλάχιστον δύο, για κάθε ενδεχόμενο και βέβαια, το δελτίο και την αστυνομική σου ταυτότητα.

Και ήρθε η στιγμή που βρίσκεται μπροστά από τα θέματα στα οποία καλείσαι να απαντήσεις. Τα διαβάζεις ήρεμα και χαλαρά χωρίς εξάρσεις ενθουσιασμού ή απογοήτευσης. Τα διαβάζεις προσεκτικά και υπογραμμίζεις τις λέξεις κλειδιά. Ξεκινάς από εκείνα που γνωρίζεις καλύτερα.

Σε περίπτωση που αφήσεις κάποια κενά, βάλε ένα σημάδι ώστε να μην τα ξεχάσεις και επανέρχεσαι όταν νιώθεις ότι έχεις την απάντηση. Εφόσον το ξέρεις, είναι βέβαιο ότι θα το θυμηθείς.

Αν δεν προλαβαίνεις ή δε νιώθεις σιγουριά για την απάντηση που έχεις δώσει ή θυμάσαι λίγα πράγματα, γράφεις ό,τι γνωρίζεις, σίγουρα είναι προτιμότερο από το να μην απαντήσεις καθόλου.

Η εμφάνιση του γραπτού παίζει και εκείνη το δικό της ρόλο στη βαθμολογία. Ένα καθαρό, δομημένο και ευανάγνωστο γραπτό είναι προτιμότερο από ένα κακογραμμένο που δυσκολεύει το έργο του βαθμολογητή και μπορεί να σου χαρίσει έναν άκρως πολύτιμο βαθμό.

Όση σιγουριά και αν αισθανθείς ότι έχεις τις απαντήσεις για όλα τα θέματα, εκμεταλλεύσου όλο το χρόνο και μην εστιάσεις στην πρωτιά της παράδοσης της κόλλας. Πάλεψέ το μέχρι την τελευταία στιγμή.

Σε περίπτωση που κατά τη διάρκεια της εξέτασης αισθανθείς έντονο άγχος, εφάρμοσε αποτελεσματικές τεχνικές για τη μείωσή του, οι οποίες είναι οι συνειδητές αναπνοές. Χαλάρωσε χέρια και ώμους και συγκεντρώσου στην αναπνοή. Εισπνέεις από τη μύτη, φουσκώνοντας την κοιλιά και μετά στήθος με αέρα, εκπνέεις από τη μύτη αργά. Μετά από 3-4 επαναλήψεις θα νιώσεις ότι αυτή η τεχνική σε οδηγεί σε μείωση του άγχους.

Έγραψες, παρέδωσες την κόλλα και βγήκες από την αίθουσα. Δώσε στον εαυτό σου τη δυνατότητα να χαλαρώσει, πήγαινε μία βόλτα με τους φίλους σου και προετοιμάσου ήρεμα για την επόμενη ημέρα.

www.ofarmakopoiosmou.gr