αγγλικα για ενηλικουσ

Πόσο Εύκολα Μπορεί να Μάθει Ένας Ενήλικος Αγγλικά;

Η γνώση των αγγλικών μπορεί να θεωρείται αυτονόητη για την πλειονότητα των Ελλήνων σε μικρότερες ηλικίες, δε συμβαίνει όμως το ίδιο για τους μεγαλύτερους. Υπάρχουν αρκετοί ενήλικες όπου δε γνωρίζουν αγγλικά και ενώ θέλουν να μάθουν, φοβούνται ότι δε θα τα καταφέρουν ή νομίζουν ότι είναι πλέον αργά.

Αν ανήκετε και εσείς σε αυτή την κατηγορία, τότε έχουμε ένα ευχάριστο νέο για εσάς: Η εκμάθηση της αγγλικής γλώσσας στους ενήλικες είναι απολύτως εφικτή!

Υπάρχει διαφορά στην εκμάθηση αγγλικών μεταξύ παιδιών και ενηλίκων;

Όπως είναι γνωστό, ο παιδικός εγκέφαλος διαθέτει μεγαλύτερη πλαστικότητα από έναν εγκέφαλο ενηλίκου. Η φράση που χρησιμοποιούμε για τα παιδιά, «μαθαίνει σαν σφουγγάρι», αποτυπώνει αυτή ακριβώς την ευκολία που έχουν.

Όταν ένα παιδί μαθαίνει τις πρώτες του λέξεις, κάθε φράση αντιστοιχεί σε μία εικόνα. Π.χ. όταν το παιδί μαθαίνει τη λέξη «πάπια» συνδέει τη λέξη με την εικόνα της πάπιας. Το ίδιο συμβαίνει σε οποιαδήποτε γλώσσα.

Το πρόβλημα στον ενήλικα είναι ότι αυτή η διαδικασία έχει «παγώσει», οπότε είναι πολύ πιο δύσκολο να ακολουθήσει αυτή τη πρακτική.

Όλα τα παραπάνω οδηγούν στο συμπέρασμα, ότι για να μάθει ένας ενήλικας την αγγλική γλώσσα, θα πρέπει να ακολουθήσει διαφορετική στρατηγική από ένα παιδί.

Ποιες είναι οι κύριες διαφορές στην εκμάθηση αγγλικών ενηλίκων και στην εκμάθηση αγγλικών σε παιδιά;

Η διαφορετική προσέγγιση προς τους ενήλικους σπουδαστές αγγλικών ή οποιασδήποτε άλλης ξένης γλώσσας, έχει να κάνει με πολλούς παράγοντες, σπουδαιότεροι απ’ τους οποίους είναι:

1)     Συγκεκριμένοι Στόχοι

Σε αντίθεση με το παιδί, ένας ενήλικας αποφασίζει να ξεκινήσει τα αγγλικά συνήθως επειδή έχει οριοθετήσει κάποιο συγκεκριμένο στόχο.

Ο στόχος αυτός μπορεί να είναι από κάτι απλό, όπως το να μάθει αγγλικά για να μπορεί να βλέπει ταινίες χωρίς υπότιτλους ή να πάει ένα ταξίδι στο εξωτερικό με άνεση, μέχρι κάτι πιο κρίσιμο, όπως την αναβάθμισή του στον επαγγελματικό του τομέα με την εκμάθηση Business English.

Η ειδοποιός διαφορά με ένα παιδί είναι ότι στο παιδί του επιβάλλεται η μάθηση, ενώ ο ενήλικας την επιδιώκει μόνος του. Αυτό το γεγονός επιδρά αντίστοιχα και στη διαδικασία εκμάθησης.

2)     Κατανόηση της μαθησιακής διαδικασίας

Οι ενήλικες έχουν ένα σημαντικό πλεονέκτημα σε σχέση με τα παιδιά και αυτό δεν είναι άλλο από το ότι έχουν ήδη περάσει τη μαθησιακή διαδικασία.

Ο ενήλικας γνωρίζει πολύ καλά γραμματικούς όρους, κανόνες και πράγματα τα οποία το παιδί δε μπορεί να τα κατανοήσει ακριβώς, γιατί δεν τα έχει διδαχθεί μέχρι τότε.

Επομένως, ο καθηγητής σε μία τάξη αγγλικών για ενήλικες, δε θα χρειαστεί να καταβάλλει παραπάνω χρόνο ώστε να διδάξει την κάθε έννοια ξεχωριστά και θα μπορέσει να ξοδέψει αυτό το χρόνο σε πιο ουσιαστικά θέματα που αφορούν στη κατανόηση της γλώσσας.

3)     Κίνητρο

Το πιο σημαντικό στοιχεία για τους ενήλικες μαθητές είναι να διατηρούν αμείωτο το κίνητρό τους για μάθηση, ώστε να μην εγκαταλείψουν την προσπάθεια. Προκειμένου να αποφευχθεί κάτι τέτοιο, ο εκπαιδευτής οφείλει μεταξύ άλλων, να βρίσκει τρόπους και μεθόδους να διατηρεί υψηλό το κίνητρο του ενήλικα.

Μάλιστα, ένας από τους λόγους που η λύση ενός κέντρου ξένων γλωσσών είναι περισσότερο ενδεδειγμένη από την αυτοδιδασκαλία, είναι και αυτός! Έχει παρατηρηθεί πολύ συχνά, ότι όσοι ενήλικες ξεκίνησαν να κάνουν προσπάθειες να μάθουν αγγλικά μόνοι τους, στη μέση της διαδρομής τα παράτησαν.

αγγλικα πειραιασ

 

4)     Προκαταλήψεις

Για έναν καθηγητή αγγλικών που διδάσκει σε ενήλικες, είναι σημαντικό να καταλάβει το βαθμό προκαταλήψεων που έχουν οι μαθητές του. Οι προκαταλήψεις προέρχονται κυρίως από τις προηγούμενες μαθησιακές εμπειρίες που είχαν οι ενήλικες.

Αν η εμπειρία τους ήταν θετική, τότε είναι πιο πιθανό να έρθουν με θετική διάθεση στο μάθημα. Αντίθετα, εκείνοι που είχαν κάποια αρνητική εμπειρία, χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να εμπιστευθούν τον καθηγητή και τη μέθοδό του.

Γι’ αυτό χρειάζεται ο καθηγητής να είναι έμπειρος και να έχει τις γνώσεις που απαιτούνται ώστε να μετατρέψει μία παλαιότερη αρνητική εμπειρία, σε θετική.

5)     Φόβος της έκθεσης

Τα παιδιά έχουν τη λεγόμενη «άγνοια κινδύνου», πράγμα που στη μαθησιακή διδασκαλία είναι ιδανικό. Δε φοβούνται να πουν κάτι λάθος, δεν ντρέπονται να ρωτήσουν και δεν σκέφτονται μην γελοιοποιηθούν.

Αντίθετα, ένας ενήλικας νιώθει μειονεκτικά από το γεγονός και μόνο ότι ξεκινάει να μάθει μία ξένη γλώσσα σ’ αυτή την ηλικία.

Για να μειωθεί αυτό του το άγχος, ο ενήλικας είναι προτιμότερο να βρει ένα φροντιστήριο που διαθέτει και τμήμα ενηλίκων. Ακόμη και εκεί όμως, πρέπει ο καθηγητής με τον τρόπο του να τον κάνει να νιώσει άνετα, ούτως ώστε να μη διστάζει να εκφράζει οποιαδήποτε απορία προκύπτει.

6)     Μεγαλύτερη ωριμότητα

Σημαντικό ρόλο στην εκμάθηση της αγγλικής γλώσσας για τους ενήλικες, παίζει και το γεγονός ότι οι ενήλικοι διαθέτουν μεγαλύτερη ωριμότητα, και άρα μεγαλύτερη ικανότητα συγκέντρωσης στο στόχο τους.

Σε ένα τμήμα ενηλίκων υπάρχει ηρεμία και απόλυτη προσήλωση στην εκπαίδευση, ενώ αντίθετα σε ένα τμήμα που αποτελείται από ανηλίκους επικρατεί πολύ συχνά φασαρία και οχλαγωγία.

7)     Έλλειψη χρόνου

Οι ενήλικες μαθητές συνήθως έχουν περιορισμένο χρόνο, εξαιτίας των επαγγελματικών και οικογενειακών τους υποχρεώσεων, σε αντίθεση με τα παιδιά που η προτεραιότητά τους είναι η εκπαίδευση.

Γι’ αυτό το λόγο πρέπει να υπάρχει μεγαλύτερη οργάνωση και επιλογές ωρών που θα διευκολύνουν τους ενήλικες να φέρουν εις πέρας κάθε τους υποχρέωση.

8)     Περισσότερη μελέτη

Ίσως η πιο βασική διαφορά που συναντάμε μεταξύ ενήλικα και παιδιού, είναι η ικανότητα αφομοίωσης νέας πληροφορίας.

Ο ενήλικας θα χρειαστεί περισσότερη μελέτη για να κάνει κτήμα του τα αγγλικά, την ίδια στιγμή που ένα παιδί μπορεί ακόμη και με το μισό χρόνο μελέτης, να είναι πιο παραγωγικό.

Παρόλα αυτά, αν ο καθηγητής έχει εμπειρία στην εκπαίδευση ενηλίκων, τότε είναι σίγουρο πως θα τους δείξει μεθόδους και τεχνικές για να αφομοιώνουν πιο γρήγορα νέες πληροφορίες.

9)     Μετάφραση της αγγλικής στη μητρική γλώσσα

Κάτι που συναντάμε καθημερινά, είναι η τάση που έχουν οι ενήλικες να μεταφράζουν τα αγγλικά με τη λογική και το συντακτικό της μητρικής τους γλώσσας.

Έτσι, ενώ τα παιδιά μπορούν να μάθουν ξένες γλώσσες με φυσικό τρόπο, ένας ενήλικας πρέπει να μάθει τη ξένη γλώσσα τεχνητά, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται περιορισμοί στην εκμάθηση των αγγλικών.